Hoelahoep tutorial

Zorg voor de juiste hoelahoep

Probeerde je het laatst eens met de hoelahoep van je nichtje en viel de hoepel direct op de grond? Dat kwam omdat een hoepel uit de speelgoedwinkel veel te klein voor je is. Een grotere hoelahoep hoef je minder snel rond te draaien, en is hierdoor veel gemakkelijker te controleren.

Fitnesshoelahoep New Style vs kinderhoelahoep
Fitnesshoelahoep New Style vs kinderhoelahoep

Soms denken mensen dat het hooghouden niet lukt omdat de hoelahoep te zwaar zou zijn. Dat is niet zo. Wanneer je de techniek eenmaal onder de knie hebt, dan moet het ook mogelijk zijn om een zware hoepel hoog te houden. Een heel erg lichte hoelahoep ligt minder stabiel op de heupen en heeft de neiging om alle kanten op te vliegen. Dat maakt het hoepelen wel lastiger.

Voor wie nog geen geschikte hoelahoep heeft, hebben we een handige kieswijzer ontwikkeld om te bepalen welke hoelahoep het best past bij jou persoonlijk. Natuurlijk kun je ook direct ons aanbod bekijken.

De juiste hoepel techniek

Let op, dan gaan we nu echt beginnen….
Plaats je voeten iets uit elkaar en houd de hoelahoep horizontaal tegen je onderrug aangedrukt. Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn, dus uit het slot. Ga goed rechtop staan, met je schouders naar achteren.

Geef de hoelahoep nu een zwiep naar links of naar rechts. Let er op dat je de hoepel een flinke zwiep geeft, maar wel zodanig dat hij horizontaal blijft.

Maak met je buikspieren bewegingen van voor naar achter en van achter naar voor in een vast ritme. Het is dus niet zo dat je zelf een rondje moet maken met je heupen. De hoelahoep draait rond, maar jij maakt vanuit je buikspieren een beweging van voor naar achteren en van achteren naar voren. Er komen geen grote heupbewegingen aan te passen, op het oog is het een minimale beweging, maar je zult voelen, het is wel een heel krachtige beweging.

Let er op dat je goed rechtop blijft staan, ga dus niet naar de hoelahoep kijken, want dan ga je automatisch voorover buigen.

Beweeg je middel snel genoeg om de hoepel hoog te houden. Als je de slag eenmaal te pakken hebt dan is er geen kunst meer aan. Met de juiste hoelahoep heb je het zo onder de knie.

Als de hoelahoep afzakt, zak dan mee door door je knieën te buigen en geef hierbij zetjes met je heupen om hem weer omhoog te krijgen.

Bijna iedereen heeft een voorkeursrichting. Toch is het belangrijk om ook de “moeilijke” kant te oefenen. Wanneer je de hoepel afwisselend linksom en rechtsom laat draaien, dan zorgt dat voor een symmetrische ontwikkeling van je buikspieren.

Wen je lichaam aan het gebruik van de hoelahoep

Hoepelband voor extra bescherming
Hoepelband voor extra bescherming

Door het gewicht en de golvende binnenkant van de hoelahoep kan het gebruik ervan even wennen zijn. Om blessures (en blauwe plekken) te voorkomen raden we aan om zeker in het begin een wat langer en dikker T-shirt te dragen of gebruik te maken van een hoepelband.

Daarnaast is het van belang om de duur geleidelijk op te voeren. Check hiervoor ons opbouwschema.

Het lukt mij niet om de hoelahoep hoog te houden, wat doe ik fout?

Deze vraag we krijgen weleens. Helaas is het voor ons moeilijk om door het beeldscherm heen te zien wat er fout gaat, maar in de opsomming hieronder vind je de meest gemaakte “fouten”.

  • Geef de hoelahoep bij het in beweging zetten een zo horizontaal mogelijke zwiep, dus niet schuin. De hoepel hoort in een horizontaal vlak rond je lichaam te draaien, dus wanneer de afzet al niet horizontaal is, dan gaat het meteen al mis.
  • Ga goed rechtop staan. Je lichaam maakt een hoek van 90 graden met het vlak waarin de hoelahoep draait, dus wanneer je niet goed rechtop staat, wordt het erg moeilijk om hem horizontaal te laten draaien.
  • Zorg dat de hoelahoep met voldoende snelheid rond je lichaam draait. Zo’n grote fitnesshoelahoep hoeft lang niet zo snel te draaien als een kleine hoepel en is daarom veel gemakkelijker om hoog te houden, maar TE langzaam is niet goed voor de stabiliteit. En op een gegeven moment valt de hoepel zelfs op de grond. Vergelijk het met heel langzaam fietsen: als je heel langzaam fietst is het moeilijker om rechtuit te blijven fietsen.
  • Het hoeven slechts kleine bewegingen te zijn, maar ze moeten wel krachtig zijn. Wild met je heupen zwaaien is echter echt niet nodig. Vaak leiden wilde heupbewegingen er toe dat je met regelmaat de hoelahoep een zwiep omhoog geeft. De hoepel kan hierdoor scheef om je lichaam gaan draaien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat erom dat je de hoelahoep snelheid meegeeft in het horizontale vlak, niet in het verticale vlak.
  • Het ritme waarmee je je lichaam beweegt moet overeenkomen met de beweging van de hoelahoep. Dus terwijl de hoepel 1 ronde maakt beweeg je eenmaal je buik naar voren en naar achteren. Dus niet ongecontroleerd in de wilde weg met je heupen zwiepen maar je beweging op de beweging van de hoelahoep afstemmen. Door te oefenen ga je dit op een gegeven moment aanvoelen.

Video hoelahoep tutorial

Vind je het fijn om te leren hoelahoepen via een videoles, we hebben ook een videoles gemaakt. Deze video tutorial duurt ongeveer 5 minuten.