Kernstabiliteit

Kernstabiliteit wordt ook wel rompstabiliteit genoemd. Maar wat is dat nu? Kernstabiliteit betekent een “dynamische controle over de romp”. Het gaat hierbij om alle spieren, zowel aan de voor- als aan de achterkant van de romp, oftewel de kernspieren. Het gaat dus om zowel buik-, rug-, bil-, en heupspieren. Een sterke romp maakt het hele lichaam stabiel, geeft je controle over je bewegingen en zorgt voor de goede lichaamshouding.

Een sterke romp heeft invloed op alle spiergroepen in het lichaam omdat beweging “dynamisch” is. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld je ene been voor je andere zet, de beweging begint vanuit de buik en het bekken, waardoor vervolgens pas de spieren in de benen pas in gang gezet worden. Hierdoor kan het gebeuren dat allerlei blessures aan armen en benen in werkelijkheid veroorzaakt worden door zwakke kernspieren. Zo is uit onderzoek gebleken dat, hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, sporters met een zwakke kernstabiliteit meer enkelblessures bleken te hebben. Door de zwakke kernstabiliteit kan het gebeuren dat ze te veel met hun heupen bewegen wanneer ze hun benen gebruiken.

Er zijn veel mensen die in meer of mindere mate last hebben van rugklachten. Deze worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een zwakke kernstabiliteit.

Naast dat het natuurlijk gewoon mooier is om een platte buik te hebben, is er dus nog een belangrijke reden om aan een strakke buik te werken.

Hoelahoepen is bij uitstek de sport waarbij je je kernspieren traint. Ik heb dan ook al vaak van vrouwen gehoord dat ze last hadden van chronische rugklachten die door het hoelahoepen verdwenen.