Hoe zwaar moet mijn hoelahoep zijn?
Een verzwaarde hoelahoep is eenvoudiger hoog te houden. Dat wil zeggen dat hiervoor minder hoepel-techniek nodig is. Hoepelen met een verzwaarde hoelahoep vraagt echter wel meer van je buikspieren. Hoe zwaarder, hoe steviger de workout. Voor acrobatiek met een hoelahoep (hoopdance) heb je juist een zeer lichte hoelahoep nodig.
Fitnesshoepels vs danshoepels
Allereerst is het van belang om te weten waarvoor je hem wilt gebruiken. Hoelahoeps voor volwassenen zijn onder te verdelen in danshoepels en fitnesshoepels.
Wat is een fitnesshoepel?
Een fitnesshoelahoep wordt gebruikt om rond je middel te laten draaien. Natuurlijk kun je hier ook een muziekje bij op zetten en kun je hier ook veel plezier aan beleven, maar het doel is vooral om fitter te worden en je rug- en buikspieren te trainen. Dit soort hoelahoeps worden ook veel door fysiotherapeuten gebruikt, omdat het verstevigen van je kernspieren (je rug- en buikspieren) vaak ontzettend goed blijkt te werken tegen rugklachten. Een fitnesshoelahoep is een stuk zwaarder dan een danshoepel. Hoe zwaarder de hoelahoep, hoe harder je rug- en buikspieren immers moeten werken om de hoelahoep hoog te houden.
Wat is een danshoepel?
Een danshoepel wordt gebruikt voor hoopdance. Dit is hoepelen op muziek waarbij de hoelahoep niet alleen wordt gebruikt om de hoelahoep om je middel te laten draaien. In hoopdance worden er allerlei acrobatische trucs met de hoelahoep gedaan. Hiervoor heb je een erg lichte hoelahoep (rond 500 gram) nodig. Wij verkopen dit soort hoepels niet.
Overigens kun je met een fitnesshoelahoep ook allerlei variaties in je workout aanbrengen. Wanneer je het hoepelen eenmaal goed onder de knie hebt, dan kun je jezelf bijvoorbeeld extra uitdagen door tijdens het hoepelen gelijktijdig squats te doen.
Onze “in-between” hoelahoep Rainbow van 850 gram
Gaat het je primair om het plezier van het hoepelen, maar vind je het hoepelen met een danshoepel nog iets te uitdagend? Dan is hoelahoep Rainbow van 850 gram is een geschikt alternatief. Deze hoelahoep is niet zo zwaar als een echte fitnesshoelahoep, maar wel zwaarder dan een danshoepel. Hierdoor is deze hoelahoep ook gemakkelijker hoog te houden. Een iets zwaardere hoelahoep is namelijk van nature geneigd meer in een horizontaal vlak rond te draaien, terwijl een erg lichte hoelahoep gemakkelijk alle kanten op vliegt.
Zal ik dan maar een extra zware nemen omdat dit gemakkelijker zou zijn?
Zoals je hierboven kunt lezen is het hoepelen met een iets zwaardere hoelahoep gemakkelijker dan met een zeer lichte hoelahoep. Dat wil niet zeggen dat wij aanraden om een hoelahoep van bijvoorbeeld 1,8 kg te kiezen omdat dit gemakkelijker zou zijn dan hoepelen met een hoelahoep van 1,2 kg. Een erg lichte hoelahoep is moeilijker om hoog te houden, maar een hoelahoep van rond 1 kg is in dit opzicht zwaar genoeg.
Of zal ik een extra lichte nemen omdat dit gemakkelijker zou zijn?
Wat we ook weleens horen van onze klanten is dat ze menen dat ze niet lukt om de hoelahoep hoog te houden omdat deze te zwaar zou zijn. Ook dat klopt niet. Wanneer je de techniek eenmaal onder de knie hebt, dan moet het ook met een wat zwaardere hoelahoep lukken. De hoelahoep is pas te zwaar wanneer je merkt dat het teveel inspanning kost voor je buikspieren om het hoepelen iets langer vol te houden.
En maakt het dan nog uit dat ik een beginner ben?
Waar je als beginner vooral rekening mee moet houden is dat wanneer je lichaam nog niet aan het hoepelen gewend is, de hoelahoep kan zorgen voor pijnlijke blauwe plekken. Dit komt doordat het bindweefsel (het weefsel vlak onder je huid) niet stevig genoeg is. Niet iedereen heeft hier overigens last van, dit is heel erg per persoon verschillend. Het is belangrijk om je realiseren dat dit echt alleen in de allereerste weken het geval kan zijn. Daarom is het rustig opbouwen zo van belang. Om je hierbij te helpen hebben we een opbouwschema ontwikkeld.
Nu merken we dat er op sommige sites wordt aangeraden om te beginnen met een vrij lichte hoelahoep. Wij zijn echter van mening dat dit wat zonde van het geld is, omdat de gewenningsperiode echt maar heel kort is. Je kunt veel beter gewoon rustig aan beginnen. Ter bescherming in het begin wat dikkere kleding of het gebruik van een hoepelband kan ook helpen. Natuurlijk kun je altijd wanneer je na langere tijd regelmatig hoepelen merkt dat je buikspieren steviger geworden zijn, en je merkt dat het hoepelen je erg gemakkelijk afgaat, overstappen op een zwaarder exemplaar.
Ok, je wilt je rug- en buikspieren verstevigen. Welk gewicht heb je dan nodig?
Zoals gezegd, hoe zwaarder de hoelahoep des te steviger de workout. De fitnesshoelahoeps die wij verkopen hebben een gewicht tussen de 1,2 en 2,3 kg. Bij een gemiddeld verzwaarde hoelahoep denken we aan een gewicht van 1,5 kg. Een hoelahoep zonder golven mag wat zwaarder zijn, in dat geval is een hoelahoep van 1,8 kg geschikt voor een gemiddeld persoon. In de tabel hieronder kun je lezen in welke gevallen een wat zwaardere, dan wel een wat lichtere hoelahoep passend is.
Groter eigen lichaamsgewicht | → | zwaardere hoelahoep |
Regelmatig last van lage rugpijn (wijst in veel gevallen op minder sterke rug- en buikspieren) | → | lichtere hoelahoep |
Goede algemene conditie | → | zwaardere hoelahoep |
Relatief gespierd persoon (omdat je een man bent, reeds regelmatig aan krachttraining doet, of van nature gespierd bent). | → | zwaardere hoelahoep |
Hoelahoep zonder golven | → | zwaardere hoelahoep |
Om je het te helpen om te bepalen welke hoelahoep het best bij jouw persoonlijke situatie past hebben wij een keuzetest ontwikkeld.