Tutorial - Fitnesshoelahoep.com: hèt adres voor je hoelahoep

Tutorial

De basis van het hoelahoepen

Heb je het hoelahoepen nog niet (helemaal) onder de knie, neem dan je hoelahoep erbij en doe mee met de hoelahoeples voor beginners in onderstaande video (5 minuten).

Zorg voor de juiste hoelahoep

Voordat we beginnen: zorg dat je een geschikte hoelahoep hebt.
Probeerde je het laatst eens met de hoelahoep van je nichtje en viel de hoelahoep direct op de grond? Dat kwam omdat een kinderhoelahoep uit de speelgoedwinkel veel te klein voor je is. Van belang om de hoelahoep in beweging te kunnen houden in het juiste gewicht en de juiste maat. Het gaat erom dat je genoeg ruimte hebt in de hoelahoep om te kunnen bewegen.
Hoe groter en zwaarder je bent, hoe zwaarder de hoelahoep die je nodig hebt. Verder is het van belang dat hoe zwaarder de hoelahoep, hoe groter de impact op je buikspieren is. Dus wanneer je een last hebt van een zwakkere rug of zwakkere buikspieren dan kun je beter een wat lichtere nemen. Heb je sterke buikspieren en een goede lichamelijke conditie dan kun je een wat zwaardere nemen, voor een extra effectieve training van je buikspieren.

De techniek van het hoelahoepen

En nu gaan we van start….
Plaats je voeten iets uit elkaar en houd de hoelahoep horizontaal tegen je onderrug aangedrukt. Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn, dus uit het slot. Ga goed rechtop staan, met je schouders naar achteren. Geef de hoelahoep nu een zwiep naar links of naar rechts. Let er op dat je de hoelahoep een flinke zwiep geeft, maar wel zodanig dat de hoelahoep horizontaal blijft. Maak met je buikspieren bewegingen van voor naar achter en van achter naar voor in een vast ritme. Er komen geen grote heupbewegingen aan te passen, op het oog is het een minimale beweging, maar je zult voelen, het is wel een heel krachtige beweging. Let er op dat je goed rechtop blijft staan, ga dus niet naar de hoelahoep kijken, want dan ga je automatisch voorover buigen.
Beweeg je buik snel genoeg om de hoelahoep hoog te houden. Als je de slag eenmaal te pakken hebt dan is er geen kunst meer aan. Met de juiste hoelahoep heb je het zo onder de knie.
Als de hoelahoep afzakt, zak dan mee door door je knieën te buigen en geef hierbij zetjes met je heupen om de hoelahoep weer omhoog te krijgen.

Bijna iedereen heeft een voorkeursrichting bij het hoelahoepen. Toch is het belangrijk om ook de “moeilijke” kant te oefenen. Wanneer je de hoelahoep afwisselend linksom en rechtsom laat draaien, dan zorgt dat voor een symmetrische ontwikkeling van je buikspieren.

Wen je lichaam aan het gebruik van de hoelahoep

Door het gewicht en de golvende binnenkant van de hoelahoep kan het gebruik van de hoelahoep even wennen zijn. Om blessures (en blauwe plekken) te voorkomen raden we aan om zeker in het begin een wat langer en dikker T-shirt te dragen of gebruik te maken van een hoepelband. Daarnaast is het van belang om de duur geleidelijk op te voeren. Check hiervoor ons opbouwschema.