Tutorial - Fitnesshoelahoep.com: hèt adres voor je hoelahoep

Tutorial

De basis van het hoelahoepen

Heb je het hoelahoepen nog niet (helemaal) onder de knie, neem dan je hoelahoep erbij en doe mee met de hoelahoeples voor beginners in onderstaande video (5 minuten).

Zorg voor de juiste hoelahoep

Voordat we beginnen: zorg dat je een geschikte hoelahoep hebt.
Probeerde je het laatst eens met de hoelahoep van je nichtje en viel de hoelahoep direct op de grond? Dat kwam omdat een kinderhoelahoep uit de speelgoedwinkel veel te klein voor je is. Een grotere hoelahoep hoef je minder snel rond te draaien, en is hierdoor veel gemakkelijker te controleren.

Soms denken mensen dat het hooghouden niet lukt omdat de hoelahoep te zwaar zou zijn. Dat is niet zo. Wanneer je de techniek eenmaal onder de knie hebt, dan moet het ook mogelijk zijn om een zware hoelahoep hoog te houden. Een heel erg lichte hoelahoep ligt minder stabiel op de heupen en heeft de neiging om alle kanten op te vliegen. Dat maakt het hoelahoepen wel lastiger.

De techniek van het hoelahoepen

En nu gaan we van start….
Plaats je voeten iets uit elkaar en houd de hoelahoep horizontaal tegen je onderrug aangedrukt. Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn, dus uit het slot. Ga goed rechtop staan, met je schouders naar achteren.

Geef de hoelahoep nu een zwiep naar links of naar rechts. Let er op dat je de hoelahoep een flinke zwiep geeft, maar wel zodanig dat de hoelahoep horizontaal blijft.

Maak met je buikspieren bewegingen van voor naar achter en van achter naar voor in een vast ritme. Er komen geen grote heupbewegingen aan te passen, op het oog is het een minimale beweging, maar je zult voelen, het is wel een heel krachtige beweging.

Let er op dat je goed rechtop blijft staan, ga dus niet naar de hoelahoep kijken, want dan ga je automatisch voorover buigen.

Beweeg je buik snel genoeg om de hoelahoep hoog te houden. Als je de slag eenmaal te pakken hebt dan is er geen kunst meer aan. Met de juiste hoelahoep heb je het zo onder de knie.

Als de hoelahoep afzakt, zak dan mee door door je knieën te buigen en geef hierbij zetjes met je heupen om de hoelahoep weer omhoog te krijgen.

Bijna iedereen heeft een voorkeursrichting bij het hoelahoepen. Toch is het belangrijk om ook de “moeilijke” kant te oefenen. Wanneer je de hoelahoep afwisselend linksom en rechtsom laat draaien, dan zorgt dat voor een symmetrische ontwikkeling van je buikspieren.

Wen je lichaam aan het gebruik van de hoelahoep

Door het gewicht en de golvende binnenkant van de hoelahoep kan het gebruik van de hoelahoep even wennen zijn. Om blessures (en blauwe plekken) te voorkomen raden we aan om zeker in het begin een wat langer en dikker T-shirt te dragen of gebruik te maken van een hoepelband. Daarnaast is het van belang om de duur geleidelijk op te voeren. Check hiervoor ons opbouwschema.

Het lukt niet, wat doe ik fout?

Deze vraag krijgen weleens. Helaas is het voor ons moeilijk om door het beeldscherm heen te zien wat er fout gaat, maar in de opsomming hieronder vind je de meest gemaakte “fouten”.

  • Geef de hoelahoep bij het in beweging zetten een zo horizontaal mogelijke zwiep, dus niet schuin. De hoelahoep hoort in een horizontaal vlak rond je lichaam te draaien, dus wanneer de afzet al niet horizontaal is, dan gaat het meteen al mis.
  • Ga goed rechtop staan. Je lichaam maakt een hoek van 90 graden met het vlak waarin de hoelahoep draait, dus wanneer je niet goed rechtop staat, wordt het erg moeilijk om de hoelahoep horizontaal te laten draaien.
  • Zorg dat de hoelahoep met voldoende snelheid rond je lichaam draait. Zo’n grote fitnesshoelahoep hoeft lang niet zo snel te draaien als een kleine hoelahoep en is daarom veel gemakkelijker om hoog te houden, maar TE langzaam is niet goed voor de stabiliteit. En op een gegeven moment valt de hoelahoep zelfs op de grond. Vergelijk het met heel langzaam fietsen: als je heel langzaam fietst is het moeilijker om rechtuit te blijven fietsen.
  • Het hoeven slechts kleine bewegingen te zijn, maar ze moeten wel krachtig zijn. Wild met je heupen zwaaien is echter echt niet nodig.
  • Het ritme waarmee je de hoelahoepbeweging maakt moet overeenkomen met de beweging van de hoelahoep. Dus terwijl de hoelahoep 1 ronde maakt beweeg je eenmaal je buik naar voren en naar achteren. Dus niet ongecontroleerd in de wilde weg met je heupen zwiepen maar je beweging op de beweging van de hoelahoep afstemmen. Door te oefenen ga je dit op een gegeven moment aanvoelen.