Hoelahoep hooghouden lastig? Met deze tips gaat het je lukken.

Hoelahoep tutorial

Zorg voor de juiste hoelahoep

Probeerde je het laatst eens met de hoelahoep van je nichtje en viel de hoepel direct op de grond? Dat kwam omdat een hoepel uit de speelgoedwinkel veel te klein voor je is. Een grotere hoelahoep hoef je minder snel rond te draaien, en is hierdoor veel gemakkelijker te controleren.
fitness hoelahoep vs kinderhoepel

Soms denken mensen dat het hooghouden niet lukt omdat de hoelahoep te zwaar zou zijn. Dat is niet zo. Wanneer je de techniek eenmaal onder de knie hebt, dan moet het ook mogelijk zijn om een zware hoepel hoog te houden. Een heel erg lichte hoelahoep ligt minder stabiel op de heupen en heeft de neiging om alle kanten op te vliegen. Dat maakt het hoepelen wel lastiger.

Voor wie nog geen geschikte hoelahoep heeft, hebben we een handige kieswijzer ontwikkeld om te bepalen welke hoelahoep het best past bij jou persoonlijk. Natuurlijk kun je ook direct ons aanbod bekijken.

De juiste hoepel techniek

Let op, dan gaan we nu echt beginnen….
Plaats je voeten iets uit elkaar en houd de hoelahoep horizontaal tegen je onderrug aangedrukt. Zorg ervoor dat je knieën licht gebogen zijn, dus uit het slot. Ga goed rechtop staan, met je schouders naar achteren.

Geef de hoelahoep nu een zwiep naar links of naar rechts. Let er op dat je de hoepel een flinke zwiep geeft, maar wel zodanig dat hij horizontaal blijft. hoepelende vrouw

Maak met je buikspieren bewegingen van voor naar achter en van achter naar voor in een vast ritme. Het is dus niet zo dat je zelf een rondje moet maken met je heupen. De hoelahoep draait rond, maar jij maakt vanuit je buikspieren een beweging van voor naar achteren en van achteren naar voren. Er komen geen grote heupbewegingen aan te passen, op het oog is het een minimale beweging, maar je zult voelen, het is wel een heel krachtige beweging.

Let er op dat je goed rechtop blijft staan, ga dus niet naar de hoelahoep kijken, want dan ga je automatisch voorover buigen.

Beweeg je middel snel genoeg om de hoepel hoog te houden. Als je de slag eenmaal te pakken hebt dan is er geen kunst meer aan. Met de juiste hoelahoep heb je het zo onder de knie.

Als de hoelahoep afzakt, zak dan mee door door je knieën te buigen en geef hierbij zetjes met je heupen om hem weer omhoog te krijgen.

Bijna iedereen heeft een voorkeursrichting. Toch is het belangrijk om ook de “moeilijke” kant te oefenen. Wanneer je de hoepel afwisselend linksom en rechtsom laat draaien, dan zorgt dat voor een symmetrische ontwikkeling van je buikspieren.

Wen je lichaam aan het gebruik van de hoelahoep

hoepelband Door het gewicht en de golvende binnenkant van de hoelahoep kan het gebruik ervan even wennen zijn. Om blessures (en blauwe plekken) te voorkomen raden we aan om zeker in het begin een wat langer en dikker T-shirt te dragen of gebruik te maken van een hoepelband.

Daarnaast is het van belang om de duur geleidelijk op te voeren. Check hiervoor ons opbouwschema.

Het lukt mij niet om de hoelahoep hoog te houden, wat doe ik fout?

Deze vraag we krijgen weleens. Helaas is het voor ons moeilijk om door het beeldscherm heen te zien wat er fout gaat, maar in de opsomming hieronder vind je de meest gemaakte “fouten”.

  • Geef de hoelahoep bij het in beweging zetten een zo horizontaal mogelijke zwiep, dus niet schuin. De hoepel hoort in een horizontaal vlak rond je lichaam te draaien, dus wanneer de afzet al niet horizontaal is, dan gaat het meteen al mis.
  • Ga goed rechtop staan. Je lichaam maakt een hoek van 90 graden met het vlak waarin de hoelahoep draait, dus wanneer je niet goed rechtop staat, wordt het erg moeilijk om hem horizontaal te laten draaien.
  • Zorg dat de hoelahoep met voldoende snelheid rond je lichaam draait. Zo’n grote fitnesshoelahoep hoeft lang niet zo snel te draaien als een kleine hoepel en is daarom veel gemakkelijker om hoog te houden, maar TE langzaam is niet goed voor de stabiliteit. En op een gegeven moment valt de hoepel zelfs op de grond. Vergelijk het met heel langzaam fietsen: als je heel langzaam fietst is het moeilijker om rechtuit te blijven fietsen.
  • Het hoeven slechts kleine bewegingen te zijn, maar ze moeten wel krachtig zijn. Wild met je heupen zwaaien is echter echt niet nodig. Vaak leiden wilde heupbewegingen er toe dat je met regelmaat de hoelahoep een zwiep omhoog geeft. De hoepel kan hierdoor scheef om je lichaam gaan draaien en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het gaat erom dat je de hoelahoep snelheid meegeeft in het horizontale vlak, niet in het verticale vlak.
  • Het ritme waarmee je je lichaam beweegt moet overeenkomen met de beweging van de hoelahoep. Dus terwijl de hoepel 1 ronde maakt beweeg je eenmaal je buik naar voren en naar achteren. Dus niet ongecontroleerd in de wilde weg met je heupen zwiepen maar je beweging op de beweging van de hoelahoep afstemmen. Door te oefenen ga je dit op een gegeven moment aanvoelen.

Video hoelahoep tutorial

Vind je het fijn om te leren hoelahoepen via een videoles, we hebben ook een videoles gemaakt. Deze video tutorial duurt ongeveer 5 minuten.9.4
6343 beoordelingen
"Duidelijke website met uitleg welke hoepel geschikt is. Veel keuze uit verschillende kleuren. Levering ging heel snel en het product ziet er mooi en stevig uit. Aanrader!"
,
"Ik heb een hoelahoep besteld, nadat ik een mooie en duidelijke uitleg heb gekregen welke voor mij het beste geschikt zou zijn. De levering en verpakking van de hoelahoep was super snel en netjes verpakt. Na de introductievideo bekeken te hebben ben ik aan de slag gegaan met de juiste en goed handteerbare hoelahoep. Het is een fijne en goede kwaliteit en hoop er nog lang plezier van te hebben. Kortom; een TOP Hoelahoep en adviseer ieder een Hoelahoep op jouw eigen keuze samengesteld."
,
"Ene dag besteld, de volgende in huis. Informatie rondom het in gebruik nemen was erg duidelijk. Ook de info over hoe je moet opbouwen en wat je kunt verwachten was erg duidelijk. Nu nog ff doen. Aangeschaft omdat ik iets zocht wqarbij ik geen druk op mijn voeten en knieen heb. Daar zitten blessures en met een andere workout hebben die klappen te incasseren. Met hoepelen dus niet! Op basis van de test de hoepel besteld. Uiteraard moest deze door het hele gezin geprobeerd worden mijn kids (18 en 16) hebben hem nu ingepikt. Mijn dochter gebruikt hem inmiddels elke dag en hoepelt linksom en rechtsom alsof ze nooit anders heeft gedaan. Ik ben nog in de opbouwende fase, maar weet zeker dat de 20 min training per dag moet gaan lukken. Lekker podcast luisteren en trainen die spieren. Waarvan bewezen is dat het effectief is....Mits ik de hoepel afgepakt krijg.. :-)"
,
"Super leuk om te hoelahoepen! Ben al wat rolletjes kwijt geraakt, het werkt dus echt!!! Ik ben enthousiast en stimuleer ook mijn naasten om te gaan hoepelen."
,
"Heerlijk om thuis te "sporten""
,
"Zeer goede en overzichtelijke website en snelle levering. TOP!!"
,
"je traint aan je conditie zonder dat je je huis moet verlaten, met eigen leuke muziek en dat wanneer het past in de dag"
,
"'s avonds besteld, volgende dag al in huis. Ik ben er zo blij mee, even uitgetest en toch wel even wennen om met zo'n grote hoelahoep te werken, maar eerst het filmpje gekeken en dit hielp wel. Ik kijk er naar uit om dit elke dag te doen!"
,
"Heb de hoelahoep besteld en was de volgende dag al in huis. We hebben erg gelachen met z'n allen. allemaal proberen maar viel nog niet mee. Heb het nu goed onder de knie. Gaat super. Ook beide kanten op hoelahoepen. Was in het begin even wennen maar pakte het weer snel op. Echt super leuk."
,
"Snelle levering, en zeer duidelijke uitleg. Hoelahoep we werkt perfect."
,
"Hele snelle levering, goede kwaliteit. Ik gebruik de 1.5 en 1.8. Even wennen als je overstapt naar de 1.8, want je merkt direct het verschil tussen de 300 gram. In het begin ook wel blauwe plekken gehad maar als je meer buikspieren krijgt heb je hier geen last meer van. Het is ook persoonlijk, vriendin had hier geen last van. Ik word heel blij van het hoelahoepen. Neem het zelfs mee op vakantie. Zeer tevreden over de producten en de service."
,
"Ik kon het meteen. Deze hoepel past goed bij mij."
,